Назад към новините

Водещ световен стандарт за измерване на сгради вече и в България

21.02.2017

Мапекс е първата организация в България, която въвежда прилагането на един от най-популярните стандарти за измерване на сгради BOMA. Българските професионалисти в сектора на недвижими имоти, инвеститори и наематели вече имат достъп до модерен метод за измерване на отдавани площи на офис, търговски, жилищни и производствени сгради, както и такива със смесено предназначение по методология, утвърдена от Института за американски национални стандарти (ANSI).   

 

BOMA е стандарт за измерване на всякакъв вид сгради и важен гарант за прозрачността във взаимоотношенията между наемодател и наемател. Използването на утвърдени стандарти като BOMA води до увеличаване на доверието между всички участници на пазара на недвижимости в България.

 

BOMA може да бъде използван от всички професионалисти от сектор недвижими имоти, собственици на сгради, архитекти и инженери, интериорни дизайнери, лизингови дружества, управители на активи, оценители, брокери, строители и др.

 

Методът за пресмятане на площи по стандартите на BOMA се прилага както за ново строителство, така и за съществуващи сгради от всякакъв тип с един или повече ползватели. Според ВОМА, измерването на общата застроена площ на всеки етаж се извършва по вътрешния контур на ограждащите го стени. От площта на етажа се изваждат вертикалните пробиви като стълбища, асансьорни шахти, атриуми и ограждащите ги стени. Останалата площ се класифицира и разпределя в зависимост от предназначението си като използваема площ, етажни и сградни сервизни помещения, за да се получи като краен резултат отдаваемата площ за всеки ползвател или наемател.

 

Полученият резултат се базира на ясни и прозрачни критерии, зададени от стандарта и гарантира необходимия баланс на интересите и взаимоотношенията между наемател и наемодател. За разлика, според БДС наемателите плащат за стълбищата и за всички общи части, замерени като застроена площ.

 

Повече от 100 години, BOMA International задава стандартите за измерване на сгради. През 1915, BOMA публикува първия Стандартен метод за измерване на офис сгради. Американската организация е един от основателите на International Property Measurement Standards Coalition - международната група на професионалните организации, която работи за развитието и прилагането на глобални стандарти за измерване на недвижими имоти.

 

 

Асоциацията на собствениците и мениджъри на сгради (Building Owners and Managers Association) или BOMA е организация на 90 американски асоциации и 18 международни организации. Основана през 1907 година, BOMA представлява собствениците и мениджърите на всички видове търговски площи, включително около един милиард квадратни метра офис пространство в САЩ. BOMA International е световния авторитет и източник на най-добри практики за развитие, управление, лизинг, модели на енергийно потребление и оперативни разходи на сгради, законодателство и регулации и технологично развитие в областта.