РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ХАСКОВО С ИНОВАТИВНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА

13.1.2022 г.

Българската геоинформационна компания Мапекс, в качеството си на партньор в консорциум с „ЕЛЕКТРИК МИ“ ООД, приключи в срок дейностите по договор за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Доставка на облачна ГИС базирана информационна система за културно-историческите забележителности в област Хасково/ Одрин на три езика (български, турски, английски“, по проект СВ005.2.21.063 Транс-Тракийска връзка, съфинансиран от ЕС ЧРЕЗ ПРОГРАМАТА ИНТЕРРЕГ – ИПП за трансгранично сътрудничество България – Турция. Възложител е Регионален Исторически Музей – Хасково. Проектът има за цел създаването на информационна система, която значително да увеличи туристическата активност и цялостния обмен на хора, както и подобряване качеството на живот в районите на Одрин и Хасково, включително опазването и популяризиране на културното наследство в двата региона.

С приключването на дейностите, чрез внедрената ГИС платформа в Регионалния исторически музей в Хасково се пристъпи към осъществяването на интегрирана база данни за културните ресурси, чрез прилагането на съвременни интерактивни информационни технологии, както и към създаването на уеб-базирано приложение за популяризиране на културно-историческите паметници на територията на двата региона.

ГИС, чието име е Tobel® събира, съхранява и предоставя за използване от специалистите, гражданите и бизнеса цялата необходима ГИС базирана графична и таблична информация осигурявайки условия за информиране за културните ресурси в трансграничния район с използването на мобилни приложения.  ГИС платформата e с „облачна“ технология. Тя предоставя на потребителите бърз и лесен достъп до полезни данни, като информация за обекти, Google street view, виртуална разходка, работа с карти за културно-исторически забележителности; уеб базирано приложение с геопортал. Позволява определянето на оптимални маршрути; информация за  екопътеки, транспортна логистика, туристическа информация, текстове и снимки за 88 атракции; 3D модели и виртуално разглеждане, геокодиране, защита срещу неоторизиран достъп и загуба на данни и други.

С реализирането на втората част от проекта посетителите на РИМ Хасково вече имат възможност чрез технологията - виртуална реалност, да се потопят в света на традиционното българско облекло. Посредством фотозаснемане и сканиране на изложените експонати в музея бяха изработени дигитални копия на голяма част от колекцията носии на РИМ Хасково. Чрез специализиран софтуер, разработен специално за проекта, се създаде “виртуално огледало”, на което посетителите имат възможност в реално време да разгледат как биха изглеждали в традиционните български носии. С развитието на технологиите и внедряването им в музеи и галерии все по-често посетителите ще имат възможност не само да разглеждат изложените експонати, но да имат и взаимодействие с тях.

ГИС на РИМ-Хасково можете да разгледате ТУК