ГИС ТОБЕЛ е успешно внедрена и в Община Шумен

18.9.2019 г.
Географската информационна система вече може да се използва и от граждани

 

Географската информационна система (ГИС) на община Шумен вече е завършена и е достъпна за използване от гражданите. Системата бе представена на пресконференция днес от кмета Любомир Христов и зам.-кмета по строителство и екология Боян Тодоров. Досега достъп до системата имаха само служители от администрацията, но сега всички граждани, които се интересуват, могат да направят справка за общия устройствен план на града и общината, кадастралната карта, регулационните планове, водопроводната мрежа и инфраструктурата на територията на общината.

„ГИС представлява набор от карти, които са публично достъпни и които могат да бъдат наслагвани и сравнявани, като в същото време дават бърза информация на гражданите, каза Боян Тодоров. По думите му, системата ще улесни комуникацията между администрацията и гражданите. Той допълни, че за първи път в страната се изгражда толкова наситена с информация система, която е достъпна за гражданите. Географската информационна система ще продължи да се надгражда и осъвременява от експерти в администрацията.

Според кмета Любомир Христов ГИС ще е много полезна и за инвеститори. „Ако някой има желание да строи нещо, то чрез системата може да разгледа съответните парцели и да разбере дали там е допустимо строителство преди да подаде заявление в общината за своите намерения, например“, обясни ползите от системата Христов.

На този етап от ГИС е създадено меню, което съдържа адреси на имотите, регулационна и канализационна ВиК-мрежа, ел. мрежа, газификационна мрежа. В системата могат да се видят синята зона в града, паркоместата, паркоматите, както и къде се намират кошчетата за отпадъци, контейнерите за дрехи, за строителни отпадъци и т.н. Използвано е и ортофозаснемане с дрон, което дава възможност обектите да се видят в реални размери. Системата има връзка и с Гугъл, която позволява да се разходите из улиците на града.

 

ГИС е достъпна на сайта на Община Шумен на следния адрес https://shumenweb.tobel.bg/.

Източник: www.shumen.bg