Електронните услуги на кадастъра са с 30% по-евтини, а скиците за имоти вече са безсрочни

4.11.2019 г.

Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) услуги, които гражданите заявяват и получават електронно, са с 30% по-евтини от документите на хартиен носител.

Скиците и схемите вече са безсрочни, освен ако няма промяна в обстоятелствата за имота, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Предоставяните от АГКК електронни услуги са същите, като тези, които гражданите и бизнесът могат да получат на гише. Изготвянето на заявените на място или онлайн документи отнема едно и също време в зависимост от срока на услугата - обикновена, за която са необходими 7 дни, или бърза, чийто срок е тридневен.

Най-бързият и удобен начин за тяхното заявяване и получаване е по електронен път, чрез Кадастрално-административната информационна система на кадастъра - kais.cadastre.bg. За да може да бъде използвана, е необходимо да се направи регистрация, която отнема няколко минути, обясняват от МРРБ.

Заявяването на услуга също не отнема много време. За някои от тях, с цел удостоверяване на данни, е необходимо заявителят да се идентифицира с електронен подпис. Ако гражданите не разполагат с такъв, могат да получат заявения от тях документ в офис, където ще трябва да покажат необходимите документи - за собственост на имот или други, необходими за съответната услуга, допълват от МРРБ.

С промени в Закона за кадастъра и имотния регистър и наредби към него инженери по геодезия вече също могат да издават скица на имот или схема на самостоятелен обект. Така се разширява още кръгът от възможните начини, по които гражданите и бизнесът могат получават кадастрални услуги, съобщават още от МРРБ.     

Източник: dariknews.bg