АЛЕКСАНДЪР ЛАЗАРОВ УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ „ИНВЕСТИЦИИ, ESG И ПАЗАРНИ ОЦЕНКИ

5.5.2023 г.
Изминаха броени дни от 4-тата RICS конференция "Инвестиции, ESG и пазарни оценки" организирана  от Kамарата на професионалните оценители и RICS.

Събитието, което се състоя на 27 Април 2023 г. в хотел Hyatt Regency Sofia, беше открито с приветствени думи от Анна Оршич RICS, Пламен Бачев  MRICS и Партньор в Cushman & Wakefield Forton и Ценка Божилова MRICS RV REV, Председател на УС на КПО и Управляващ партньор в Адванс Експертни Оценки.

Ключовите за конференцията презентации, представиха Сузан Айкерман, Рийп, FRICS- RICS, председател на Европейския световен регионален съвет на RICS, Консултативния съвет на RICS Германия и Института ICG, който се фокусира върху корпоративното управление в недвижимите имоти и Дана Абабей  MRICS, REV, MAA, - ANEVER Член на Борда за стандарти в IVSC, член на Борда на директорите в iiBV, предишен президент на ANEVAR, с над 25 години експертна работа в сферата на оценяването.

Панелите и дискусията на конференцията бяха посветени на темите „Пазарът на недвижими имоти, перспективи и ESG реалности“ и „Как европейските ESG директиви ще бъдат имплементирани в оценките на недвижими имоти? Ще променят ли изкуствения интелект, проптех и финтех оценителската професия?“. По време на събитието бяха обсъдени най-актуалните теми в сферата на оценяването. Лекторите  представиха информация, тенденции и примери от практиката, като сред събеседниците в панелите присъстваха видни имена в бранша, гости и специалисти с богат професионален опит, сред които председателят на УС на ГГФМА – Иван Велков, доц. д-р Маню Моравенов - MRICS  и изпълнителен директор на БФБ; Адина Уелш - Райфайзен Пропърти мениджмънт, Йордан Николов - БАИС; Ивайло Алексиев – изпълнителен директор на АУЕР. Никола Стоянов – Пощенска Банка, Георги Павлов – основател на proptech.bg; Никола Кедов, MRICS, Адванс Експертни оценки, мениджър бизнес развитие и бизнес оценки в Адванс с над 23 години експертиза в оценяването; Даниела Илич – REV NAVS, TEGoVA, основател и президент на сръбската асоциация на оценителите; Валентина Станчева – ръководител Билла имоти; Таня Косева-Бошова  - основател и председател на УС на Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС), както и член на УС на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ); Ценко Ценков – Unikredit Bulbank и Аглика Георгиева – Deloitte, консултант по Управление на околната среда и устойчиво развитие.

По време на втория панел гост-лектор беше и инж. Александър Лазаров – Изпълнителен директор на Мапекс АД, водещ български специалист в областта на геодезията и кадастъра, с дългогодишен опит в управлението на компании и български институции, който разказа какви дигитални решения в полза на оценителите разработва Мапекс и как те ще оптимизират бизнес процесите в сферата на оценяването.

Събитието се радва на интерес и завърши с дискусия между гости и лектори.