Назад към новините

Новостите в последната версия на стандарта BOMA за измерване на офис сгради

19.06.2018

 

Мапекс, водещата българска геоинформационна компания, прилага от началото на 2018г. най-новата версия на американския стандарт BOMA 2017 For Office Buildings: Standard Methods of Measurement, публикуван през октомври 2017 година.  

 

Ключовите разлики спрямо предишната версия на стандарта от 2010 г. включват:

  • Поддръжка за балкони, покрити галерии и завършени тераси на покривите;
  • Вертикалните пробиви (асансьори, стълбища, шахти и др.) на най-ниското си ниво са включени в сервизните площи на сградата;
  • Capped Load Factors могат да се приложат индивидуално за всеки наемател;
  • Inter-Building Area изчисления, които позволяват точно разпределение на общите части;
  • Съвместимост с международния стандарт IPMS (International Property Мeasurement Standard).

 

Асоциацията на собствениците и мениджъри на сгради (Building Owners and Managers Association) или BOMA е организация на 90 американски асоциации и 18 международни организации. Повече от 100 години, BOMA International задава стандартите за измерване на сгради. Първия Стандартен метод за измерване на офис сгради е издаден през 1915 г. и от тогава това е утвърдения стандарт на АNSI (American National Standard Institute).

 

По стандарта BOMA са оценени досега повече от 1 млрд. кв. м. площи на различни по предназначение сгради. Стандартът е световен авторитет и източник на най-добри практики за развитие, управление, лизинг, модели на енергийно потребление и оперативни разходи на сгради, законодателство и регулации и технологично развитие в областта.

 

BOMA може да бъде използван от всички професионалисти от сектор недвижими имоти, собственици на сгради, архитекти и инженери, интериорни дизайнери, лизингови дружества, управители на активи, оценители, брокери и строители.

 

Американската организация е и един от основателите на International Property Measurement Standards Coalition - международната група на професионалните организации, която работи за развитието и прилагането на глобални стандарти за измерване на недвижими имоти.