AI И IoT РЕШЕНИЯТА НА „МАПЕКС“ ПОВИШАВАТ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА КЛИЕНТИТЕ

13.8.2024 г.

Какви нови технологични продукти разработва „Мапекс“?

Основно усилие в работата на „Мапекс“ е да създаваме и развиваме наши технологични решения, предназначени за широк кръг потребители.
Проучванията ни сочат, че културата на българските компании не е насочена към рискови инвестиции в продукти, без предварително някой да ги е поръчал и да има гаранция за тяхното реализиране на пазара. „Мапекс“ се числи към тези компании,които обичат да рискуват и работят усилено за превръщането на този риск в успех. Така през годините се реализираха технологични решения в различни области и във времето не сме спрели инвестициите и развитието на тези решения.
В момента в света развитието на продуктите е насочено към Интернет на нещата (IoT), изкуствения интелект (AI), блокчейн технологии и web3. Тези технологии позволяват лесно разпространение на приложенията, удобна употреба, събиране и реализиране на опита на огромен брой потребители и неусетна за потребителя актуализация и подобряване на приложенията. В „Мапекс“ следим тези тенденции, стремим се да сме „в крак“ с тях и да ги прилагаме в нашите сфери на развитие и интереси. Основните ни фокуси са Интернет на нещата и прилаганетона изкуствения интелект, за да се повиши производителността на клиентите ни. Факт е все по-трудното намиране на квалифициран персонал. Това налага разработките ни да повишат своята интелигентност и да не се изискват свръхумения при внедряването и използването им.

Едно от технологичните решения, които разработихме и продължаваме да развиваме, е ZiGO, чрез което се следят различни данни (гориво, скорост, обороти, GPS координати, време за престой, проследяване на зададен маршрут и др.). За целта използваме датчици, монтирани в автомобила. Има клиенти със специфични изисквания за следене на температура в товарния отсек, влага или други физически параметри на средата. В момента сме в процес на стартиране на ZiGO като самостоятелно мобилно приложение, достъпно за всеки. То ще дава възможност на потребителите да проверяват за глоби, напомня за изтичаща застраховка и много други полезни функции.

За какви индустриални сегменти е подходящо приложението ZiGO?

ZiGO e облачно решение, което позволява на организациите не само да оптимизират логистичните си процеси, но и да предоставят по-качествени и достъпни услуги на клиентите си. ZiGO намалява разходите чрез оптимизиране на маршрути в реално време, управление на транспортните ресурси, комуникация между служителите, съхранение, анализ и статистика на данни. Въз основа на натрупаните данни в ZiGO сме започнали да създаваме модел за изкуствен интелект, чрез който да сигнализираме за опасни участъци при шофиране, поведения на шофьорите при различни ситуации и скорости, възможни злоупотреби при използването на автомобили и множество други анализи. ZiGo има широк обхват и приложение в секторите транспорт, спедиция, дистрибуция и логистика, както и в бизнеси с автопарк.

„Мапекс“ работи отдавна в областта на публичната администрация. Какви са последните ви проекти в тази област?

Опитът, който имаме през годините работа с публичната администрация, ни дава сериозно предимство при разработката на специфични за клиентите ни информационни системи - и в частност географските информационни системи. За последните 2 години имаме внедрени системи в няколко ВиК дружества, газоразпределителни дружества, Столичната община - Направление „Архитектура и градоустройство“, Националния статистически институт, Агенция за устойчиво енергийно развитие, Агенция по геодезия, картография и кадастър и много други. Смея да твърдя, че с всичките ни клиенти имаме дългогодишно партньорство, изградено на базата на професионалното ни отношение.

Деян Балтаджиев, мениджър информационни технологии в „Мапекс“

Съдържание: Мапекс

Статия: Digitalk 101